Lana Brunell

Inte bara onyttig sommar

Jahapp, så var årets semester över då. Men hur blev den egentligen? Dags för rannsakning.

Veckorna före semestern är som veckorna före nyårsafton. Då börjar jag planera allt det där jag äntligen ska ta itu med. Ni vet, bli en sundare människa och jogga och yoga och äta nyttigt med mycket rawfood, eftersom det kommer att finnas sååå mycket tid att laga till kreationer med groddar och blad, och baka kakor på torkad frukt i stället för på socker och mjöl.

Jag skulle skriva på alla mina bokprojekt. Och nattmänniskan i mig skulle lära sig att gå upp tidigt och ta vara på dagen. Pyttsan! Det sprack första veckorna när jag var tvungen att ta igen vårens förlorade sömn.

Jag skulle lyssna på alla sommarpratare i P1. Det blev två halva program.

Ambitionen var också att sköta mina odlingslådor på landet och skörda egna grönsaker. Men lådorna såg ut som Amazonas regnskogar när vi åkte hem, efter ett obefintligt ompysslande. Som tur var skrev jag ner vad det var jag sådde. Det hade jag nytta av när jag grymt besviken drog upp en rädisa som bara var blad. En titt på fusklappen visade att det var grönkål och inte rädisa.

Salladen som vi ätit av var i slutet av sommaren halvmeterhög och blommade. Precis som mangolden. Sockerärterna kvävde det mesta i ena lådan eftersom jag glömt göra en klätterställning och ärterna var, när jag till slut plockade dem, beska ballonger.

Nyttiga maten då? Tja, det absolut viktigaste målet på dagen, som jag nog inte missade en enda gång, var de flottiga, sockriga wienerbröden till eftermiddagsfikat på bryggan.

Nu kanske det vore läge att deppa ihop när det inte blev så mycket av mina planer.

Men icke, jag har gjort en massa andra otippade saker. Ett stenparti som blommat hela sommaren. En perennrabatt tillsammans med äldste sonen.

Rensat stranden (som mellansonen skulle gjort, men han tröttnade).

Men det jag varit absolut bäst på – PARAM! – är att slöa.

Det ska inte underskattas. Så viktigt det är att bara sitta och stirra ut över vattnet eller upp i himlen och insupa nya krafter. Samla minnen, av sjödoft och tornseglarnas skrin i skyn, att plocka fram i vinter.

Men nu är det tillbaks till ekorrhjulet som gäller.

På't igen bara, så tar vi nya friska löften i december!