Lana Brunell

Kör aldrig nercabbat på motorvägen med en undulat i baksätet

Det var en strålande majdag för några veckor sedan. Familjen hade åkt till landet. Jag skulle komma efter när jag slutat jobba. Det skulle även Tulle göra. Vår blåa undulat, som blev ensam efter att Bigga Maggan, som var en vacker grå engelsk undulatska, gick och dog i vintras. Hon var tam. Satt på handen och åt från våra tallrikar. Tulle har varit livrädd för oss från första stund. Så när Maggan försvann bestämde jag mig för att tämja honom. Det har gått ganska bra. Vi börjar bli kompisar. Han härmar mina visslingar och flyger och möter mig när jag kommer hem. Självklart hänger han med till landet.

Men den här dagen var bilen en bastu. Sätet var brännhett och luften gick knappt att andas. Farligt för en liten fågel kan tyckas. Fast inte om man har en cab. Då trycker man bara på en knapp i bilen och vips, är taket borta och luften kommer in. Det brukar jag inte göra när Tulle är med. Men nu behövde bilen kylas ner och jag tänkte att fågeln nog klarade av det i låg hastighet genom stan. Sen skulle taket upp igen.

Tulle placerades i baksätet med en filt över buren och sidorutorna uppdragna så han inte skulle blåsa bort.
Sedan cruisade vi iväg. Jag njöt och glömde tid och rum medan jag styrde västerut. Så kom 110 sträckan. Gasen i botten...Schwosh!

Det sved till i kinderna. Munnen blev sträv. Vägen suddig. Pollen! tänkte jag. Men inte brukar det knastra så i tuggummit? Nej precis. Det här var INTE pollen. Det var sand. Sand med fågelbajs. Och fröskal. I mun och ögon. Och öron. Och näsa. Och hårbotten. På en hundradels sekund hade varenda millimeter i bilen fyllts av sand, som alldeles nyss låg på fågelburens botten.

Jag saktade ner och svängde av vägen. Tänkte att nu hade nog Tulle blivit en nakenundulat. Filten hade blåst av. Men fågeln kvittrade glatt och härmade min busvissling. Med alla fjädrar i behåll. Puh!

Tur i oturen upptäckte jag, tack var denna lilla sandincident, att det var helt tomt i tanken och hann till macken i tid. Jag fick också en hint om hur en ökenstorm i Sahara måste kännas. Utan att ha varit där.

Och jag lärde mig att det är svårt att rengöra en bil från sand. Och att det är riktigt äckligt med sand i munnen.
Så lyd ett gott råd: Kör ALDRIG nercabbat på motorvägen med en undulat i baksätet!