Lana Brunell

Yoga som Doris

Jag är inte den sportiga typen. Promenader och yoga är lagom ansträngningsnivå.
Mer träning för skallen än för flåset. Dessutom blir man vig av yoga, inte fy skam.

För några somrar sedan ledde jag ett yogapass på landet. Grannen, svågern, väninnan och min kära faster var med. "Andas iiin och böj fram, andas uuut och sitt rakt". De följde mina instruktioner med varierande framgång. Svågern var långt ifrån sina tår när han försökte nå dem. Kompisen kom ner något längre. Men min faster, då drygt 85 år, hade inga problem. "Är det så här du menar?" sa hon glatt och la sig raklång över benen och greppade tårna. Kanske berodde det på husmorsgymnastiken. Ni vet plocka äpplen-övningar och cykla med benen, som både hon och min svärmor ägnar sig åt varje dag. Båda är oförskämt viga.

Jag går på yoga och emellanåt försöker jag även träna hemma. Inte helt lätt att nå ett mentalt lugn där, med huset fullt av folk och fä.

Min första övning heter Hunden. Man står på alla fyra, med rumpan upp mot taket. Under den brukar vår riktiga hund göra entré, slicka mig i ansiktet och vräka sig på min yogamatta. När jag lyckats baxat bort henne så dyker garanterat något barn upp och ställer frågor och sedan ber maken mig att sänka "flummusiken".

"Morgon i skogen" är repetitiva tonslingor mixat med fågelkvitter, men m-e-d-i-t-a-t-i-v musik, om jag får be. Fast vår undulat blir tokig av den och kraxar ikapp under hela passet. Nyss bytte jag därför cd till "Valar i Havet".

Först undrade maken vad det var för gladporrmusik (!). Sedan stack äldste sonen in huvudet och frågade om det var brunstiga sälar i högtalarna (!).
"Nä, det är SJUNGANDE valar hör ni väl" sa jag surt och försökte koppla bort familjen medan jag stod upp och ned på huvudet. Avslutningsvis la jag mig raklång på golvet i Död mans ställning. Och gjorde något jag inte brukar. Mumlade ett mantra. "Alltså, NU är det riktigt illa om du börjar snacka med valarna också!" Äldste sonen lät djupt oroad.

Jag insåg att jag måste låta som Doris, den glömska fisken i "Hitta Nemo".
Roligast i hela filmen är när hon pratar med valarna. (Se den om du inte gjort det!)
Jag drabbades av ett skrattanfall där på mattan. Men skrattyoga anses ju vara hälsosamt, så valyogan var förhoppningsvis, alla störande moment till trots, inte helt förgäves ändå.